Translate

Όλα για το ίντερνετ & πως να αποφύγεις τα spam(Avoiding spam for dummies)


Δυστυχώς πλέον δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το internet χωρίς τα spam. Απατεώνες υπάρχουν πολλοί, εύκολα θύματα υπάρχουν ακόμα περισσότερα, οπότε είναι λογικό να βλέπουμε τόσο έντονο το φαινόμενο του spam και της απάτης. Για να καταλάβετε για τι μέγεθος μιλάμε, μόνο μέσω e-mail στέλνονται 62 τρισεκατομμύρια spam το χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη! Μιλάμε για ενέργεια που υπολογίζεται στα 33 δισεκατομμύρια kilowatt/ώρες, και θα αρκούσε για να τροφοδοτήσει 2.400.000 σπίτια. Υπολογίζεται επίσης οτι όλη αυτή η ενέργεια που χρειάζεται για τα spam αντιστοιχεί σε 17 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όση ποσότητα θα παραγόταν απο 3.100.000 αυτοκίνητα που θα κατανάλωναν 2 δισεκατομμύρια γαλόνια βενζίνης. Και αυτά τα ποσά είναι μόνο απο τα spam μέσω e-mail, χωρίς να υπολογίσουμε τα spam στο facebook, στους messengers, στο twitter κλπ. Αυτά με τα στατιστικά.
Αυτό που με προβληματίζει εμένα, είναι οτι οι δημιουργοί των spam κάνουν μόνο την αρχή, στέλνοντας το μήνυμα σε έναν αριθμό ατόμων. Απο ‘κει και πέρα, το υπόλοιπο 90% της διακίνησης του spam γίνεται απο τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι είτε λόγω άγνοιας αφήνουν απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, είτε τσιμπάνε και αρχίζουν και αυτοί να τα προωθούν σε όλες τους τις επαφές ο ένας μετά τον άλλον! Για όλα αυτά τα spam λοιπόν, ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό οι χρήστες. Και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, είναι να ξέρουμε τι μας γίνεται, να υποπτευόμαστε και να αποφεύγουμε τις απάτες, και πάνω απ’ όλα να διαφυλάσσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Βέβαια οι απατεώνες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους και εκμεταλλεύονται κάθε νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα χρήστες χωρίς εμπειρία και συνεχή ενασχόληση με το internet να την πατάνε πιο εύκολα. Δεν είναι εύκολο για όλους να τρέχουν συνεχώς πίσω απο τις εξελίξεις, είναι εύκολο όμως να ακολουθούμε όλοι μερικούς βασικούς και ευνόητους κανόνες στη δραστηριότητά μας στον χώρο του internet. Καλό είναι όχι μόνο εμείς να τους γνωρίζουμε, αλλά και να συμβουλεύουμε φίλους και γνωστούς μας που βλέπουμε να πέφτουν θύματα των spam.
E-mail
 • Το διάβασες το e-mail που λέει για θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, για κατάρες που θα πέσουν πάνω σου αν δεν το προωθήσεις, για καλή τύχη που θα κερδίσεις στέλνοντάς το στις επαφές σου?… Ωραία… Σβήστο! Μη το προωθείς, και μην ενοχλείς τις επαφές σου με ηλίθια spam. Πίστεψέ με, δεν θα πάθεις τίποτα.
 • Γράφει πως κέρδισες κάποιο τεράστιο χρηματικό ποσό απο το πουθενά?…Σβήστο.
 • Κάποια τράπεζα ζητάει τα στοιχεία και τους κωδικούς σου για το e-banking?…ΣΒΗΣΤΟ. Καμία τράπεζα δεν ζητάει τα στοιχεία μας μέσω e-mail, για λόγους ασφαλείας. Αν στο e-mail σου ζητάνε κωδικούς, όσο επίσημο και να μοιάζει το e-mail είναι σίγουρα απάτη, και καλό είναι να επικοινωνήσεις με την τράπεζα.
 • Γράφει πως σε όσα περισσότερα άτομα το προωθήσεις, θα σου έρθει και κάποια επιταγή, και δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε και παπαριές? Ή για κάποιο παιδάκι/καρκινοπαθή/φτωχό/έρανο που με κάθε e-mail που προωθείται θα κερδίζει ένα ευρώ?… Σβήστο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και ποτέ δεν ίσχυε. Είναι αδύνατον και ηλίθιο να παρακολουθεί κάποιος τα e-mail που προωθούνται ανα τον κόσμο, και για κάθε προώθηση να μοιράζει λεφτά.
 • Γράφει για κάποιο νέο ιό που κυκλοφορεί, για κάποιον αγνοούμενο, ή γενικώς για κάποιο επίκαιρο γεγονός που θα πρέπει να το προωθήσουμε για να ενημερωθούν όλοι? Ψάξτο πρώτα! Με μια αναζήτηση στο google ίσως δεις οτι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται μόνο επίκαιρο δεν είναι. Κυκλοφορούν ακόμα mails που προειδοποιούν για «απειλές» που εμφανίστηκαν 5 χρόνια πριν. Δυστυχώς οι χρήστες δεν κάνουν πρώτα μια αναζήτηση, με αποτέλεσμα το ίδιο e-mail να κάνει κύκλους και να προωθείται για χρόνια ξανά και ξανά χωρίς λόγο.
 • Γράφει πως είναι απο τη Microsoft, ή κάποια άλλη εταιρεία, και θα πρέπει να το προωθήσεις για να μη σβηστεί ο λογαριασμός σου κλπ κλπ?.. Σβήστο.Γενικώς η προώθηση ενός e-mail δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε λεφτά μπορεί να προσφέρει, ούτε «τύχη» και «κατάρες», ούτε να αποτελεί μέθοδο για να ελέγξει μια εταιρεία όπως η Microsoft κατά πόσο είναι ενεργοί οι χρήστες, και κατά συνέπεια να διαγράψει λογαριασμούς.
 • Όταν προωθείς μαζικά ένα e-mail, μη βάζεις μέσα όλο τον κατάλογο με τις διευθύνσεις σου. Να είσαι διακριτικός όταν δημοσιοποιείς και προωθείς τις διευθύνσεις των επαφών σου, γιατί για κάποιους είναι προσωπικά δεδομένα και δεν έχουν καμία όρεξη να κάνουν το γύρο της Ελλάδας μέσω ενός chain mail. Αν το e-mail περιέχει ήδη ένα ολόκληρο κατεβατό με διευθύνσεις προηγούμενων παραληπτών, διέγραψέ τες πριν το προωθήσεις. Χρησιμοποίησε σωστά τα πεδία To, Cc και Bcc. Περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή χρήση του e-mail ΕΔΩ.
Msn και messengers
 • Σου ήρθε στα καλά καθούμενα μόνο ένα link απο κάποια επαφή σου, ή συνοδευόμενο απο μια φράση του τύπου «Check this out! It’s cool!» κλπ? Ρώτα πριν πατήσεις το link. Απάντησε στο chat «Τι είναι το link που μου στέλνεις?». Αν δεν απαντήσει η επαφή σου, σημαίνει οτι κατα 99% είναι offline, και το link που σου ήρθε είναι spam. Μη το πατήσεις. Ενημέρωσε την επαφή σου οτι σου ήρθε το συγκεκριμένο link όσο ήταν offline, και πρότεινε να αλλάξει κωδικό για να προστατέψει τον λογαριασμό του.
 • Κάποια σελίδα στο internet σου ζητάει να κάνεις login με το λογαριασμό του msn? Μην κάνεις login. Όσο και να νομίζεις οτι πρόκειται για messenger, συνήθως είναι απάτη. Είναι συχνό φαινόμενο σε κάποια σελίδα που έχει σκοπό να «ψαρέψει» τα στοιχεία μας, να παίρνουν μια φωτογραφία του msn messenger και να την κολλάνε, αφήνοντας κενά τα πεδία username και password. Στη συνέχεια σου ζητάνε να κάνεις login, και φυσικά μόλις τα βάλεις δεν κάνεις login πουθενά, απλώς καταγράφουν τα στοιχεία σου και αργότερα βομβαρδίζουν τις επαφές σου με spam. Γενικώς μην κάνεις login με τα στοιχεία του messenger σε οποιαδήποτε σελίδα. Αν ψάχνεις τον web messenger της microsoft, μην μπαίνεις απο οποιοδήποτε link. Γράψτο στο google και θα σου βγάλει τη σωστή σελίδα στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.
Facebook
 • Γράφει «Δες ποιός βλέπει το προφίλ σου»«Δες ποιός βλέπει τις φωτογραφίες σου» και τα σχετικά?… Μην κάνεις authorize! Πάρ’ το απόφαση επιτέλους, ΔΕΝ μπορείς να δεις ποιός μπαίνει στο προφίλ σου και στις φωτογραφίες σου! Για να παρακολουθήσεις στοιχεία για τους επισκέπτες μια σελίδας, απαιτείται η εγκατάσταση ενός tracking code, όπως για παράδειγμα το script που παρέχει το Google Analytics. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει να είσαι ο administrator της σελίδας. Το Facebook δενεπιτρέπει στους χρήστες να επέμβουν και να τροποποιήσουν τον κώδικα της σελίδας, δεν επιτρέπει τη χρήση script μέσω κάποιου application που να προσφέρει custom html code, και ως εκ τούτου ΔΕΝ επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα του προφίλ τους. Απο ‘κει και πέρα, αν βάλεις μια τέτοια εφαρμογή και σου πετάξει 15 επαφές οτι και καλά αυτοί βλέπουν το προφίλ σου, δεν σημαίνει οτι ισχύει. Απλώς παίρνει τα ονόματα απο τις επαφές σου και στα πετάει τυχαία.
 • Πρόκειται για κάποιο page που σου δίνει πληροφορίες πώς να βάλεις dislike button, πως να αλλάξεις χρώματα, πως να δεις δωρεάν τηλεόραση, πως να κατεβάσεις ταινίες, πως να κάνεις τέλος πάντων οτιδήποτε στο facebook, αλλά απαιτεί πρώτα να στείλεις πρόσκληση σε όλες σου τις επαφές? Μη το στέλνεις παντού! Ακόμα και να σε ενδιαφέρουν οι πληροφορίες που υποτίθεται οτι προσφέρει, υπάρχει μια σελίδα που λέγεται www.google.com. Εκεί θα βρείς ένα πεδίο με ένα κουμπάκι δίπλα που λέει «Αναζήτηση». Γράφεις στο πεδίο τη φράση που ψάχνεις, πατάς το κουμπάκι, και θα βρείς όλες τις πληροφορίες που θες. Χωρίς να γίνεις fan σε βλαμμένες σελίδες, και χωρίς να ενοχλείς όλες σου τις επαφές με προσκλήσεις. Δοκίμασέ το.
Κωδικοί και προσωπικά δεδομένα
Ποτέ μη χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό παντού. Ειδικά τον κωδικό για το e-mail σου, το Paypal, το e-banking  και το messenger, φρόντισε να μην τους χρησιμοποιείς για καμία άλλη χρήση. Το καλύτερο είναι για κάθε site που γραφόμαστε, να χρησιμοποιούμε και διαφορετικό κωδικό. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό, αλλά στο τέλος να προσθέτουμε και τα δυο πρώτα γράμματα του site που γραφόμαστε κάθε φορά για παράδειγμα, ή να χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο μοτίβο, όπως πχ να αλλάζει κάθε φορά το τελευταίο ψηφίο του κωδικού μας αναλόγως με το πόσα γράμματα έχει το όνομα του site στο url. Επίσης υπάρχουν πολλά προγραμματάκια password manager, όπως το KeePass για Windows, και το 1password για Mac, στα οποία μπορούμε να καταχωρούμε και να φυλάμε με ασφάλεια τους κωδικούς μας, αλλά και να δημιουργούν αυτόματα για μας ασφαλείς κωδικούς.
Επίσης, για να γραφόμαστε σε διάφορα site με ασφάλεια όταν δεν είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία τους, είναι πολύ καλό να χρησιμοποιούμε ή ένα δεύτερο e-mail το οποίο το έχουμε σαν πρόχειρο, ή ένα προσωρινό e-mail που διαρκεί λίγα λεπτά μόνο (όσο χρειάζεται για να κάνουμε την εγγραφή) και μετά καταστρέφεται, οπότε δεν μας απασχολεί ούτε το αν θα μαζέψει spam, ούτε αν συνδέεται με προσωπικά μας δεδομένα και άλλους λογαριασμούς μας. Περισσότερες πληροφορίες για το temporary mail ΕΔΩ.
Να θυμάσαι πως το internet είναι σε ένα βαθμό μια μικρογραφία της πραγματικής μας κοινωνίας. Δεν θα άφηνες τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου όπου να ‘ναι σε μια καφετέρια και δεν θα χρησιμοποιούσες ένα μόνο κλειδί που θα άνοιγε το σπίτι σου, το αυτοκίνητο, τα συρτάρια σου, το μαγαζί σου. Δεν θα έβαζες οποιονδήποτε άγνωστο στο σπίτι σου, δεν θα έτρωγες οτιδήποτε σου προσέφερε κάποιος στο δρόμο λέγοντάς σου «δεν θα πάθεις τίποτα», δεν θα έδινες την πιστωτική σου σε έναν άγνωστο που θα σου πει «είμαι απο την τράπεζα». Έτσι λοιπόν μη δίνεις τους κωδικούς σου σε άγνωστα site, μην πατάς ό,τι link βρεθεί μπροστά σου με τη φράση «λειτουργεί 100%», μη δημοσιεύεις ανεξέλεγκτα τα προσωπικά σου στοιχεία και μη δίνεις πρόσβαση σε αυτά μαζικά. Χρησιμοποίησε το google όταν δεν είσαι σίγουρος, ή ρώτα έναν φίλο που ξέρει 5 πράγματα απο υπολογιστές. Τα περισσότερα spam στοχεύουν στη φιλοδοξία των χρηστών για γρήγορο και εύκολο χρήμα απο το σπίτι, μέσω internet. Γι αυτό να θυμάσαι πως κανείς δεν μοιράζει λεφτά, και σε τέτοιες περιπτώσεις να είσαι πάντα υποψιασμένος. Προστάτεψε τα προσωπικά σου στοιχεία, αλλά και των φίλων σου! Πρόσεχε τη δραστηριότητά σου, και ενημέρωσε τους γνωστούς σου όταν πέφτουν θύματα spam, ώστε να κάνουμε το internet μια καλύτερη κοινότητα για όλους!

Πόσο ασφαλείς είναι οι κωδικοί σου;


Πριν λίγες μέρες συνέβη ένα περιστατικό που με έκανε να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με τους προσωπικούς μου κωδικούς. Ένα ελληνικό site παραβιάστηκε από hackers, οι οποίοι πήραν τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των μελών και την έστειλαν σε όλα τα email που περιείχε. Έτσι μου ήρθε στο mail μία βάση δεδομένων με χιλιάδες usernames μαζί με στοιχεία, ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις email, ο,τι άλλα στοιχεία είχε δηλώσει το κάθε μέλος, καθώς και τον κωδικό πρόσβασης σε κρυπτογραφημένη μορφή. Αν αποκρυπτογραφούσε κάποιος τους κωδικούς πρόσβασης (δεν γνωρίζω τον τρόπο, αλλά δεν φαντάζομαι να είναι τόσο δύσκολο), είμαι σίγουρος πως χρησιμοποιώντας το κάθε email/username σε συνδυασμό με τον κωδικό θα είχε πρόσβαση σε χιλιάδες λογαριασμούς email, Facebook, Twitter, messengers και πολλά άλλα. Κι αυτό γιατί ένα τεράστιο ποσοστό χρηστών χρησιμοποιούν παντού τον ίδιο κωδικό, και ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί κάποιον πολύ εύκολο τρόπο για να θυμάται τον κωδικό αναλόγως με τη σελίδα/υπηρεσία. Κάτι ανάλογο έκανα κι εγώ με τους κωδικούς μου τα τελευταία χρόνια. Αν για παράδειγμα ο κωδικός μου ήταν 12345, χρησιμοποιούσα στο Facebook κάτι σαν «12345fa», στο Twitter κάτι σαν «12345tw» κ.ο.κ. Προφανώς κάποιος που θα καταφέρει να αποκτήσει τον κωδικό μου από ένα site και θα θελήσει να μπει στα υπόλοιπα, δεν είναι τόσο χαζός ώστε να μην μπορεί να σπάσει τον «γρίφο». Μπορεί αυτή η μέθοδος να μας προφυλάσσει από τα bots, αλλά όχι από κάποιον hacker. Και μη φανταστείτε ότι ο hacker θα χρησιμοποιήσει καμιά ειδική συσκευή με 15 οθόνες που δείχνουν παράξενα σύμβολα όπως στις ταινίες για να σπάσει τον κωδικό. Πρώτα απ’ όλα θα χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό του όπλο: την κοινή λογική.
Διάβαζα πριν λίγες μέρες μια συνέντευξη στην οποία ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας περιέγραφε τη διαδικασία που ακολουθεί για να βρει τον κωδικό σου. To πρώτο πράγμα που θα έκανε, ήταν να μαντέψει. Μπορεί κανείς να αντλήσει αρκετές βασικές πληροφορίες για κάποιον μέσω του Facebook ή άλλων δημόσιων προφίλ. Ανάμεσα στους πρώτους κωδικούς που θα δοκίμαζε είναι το όνομα συντρόφου, παιδιού, κατοικίδιου, προσθέτοντας ίσως και τον αριθμό 0 ή 1 στην αρχή ή το τέλος. Έπειτα θα δοκίμαζε κάποιους κωδικούς όπως 1234, 123456, 123454321, password, pass12345 και διάφορους τέτοιους συνδυασμούς, και ύστερα λέξεις όπως την πόλη που μένει κάποιος, την ομάδα του, ημερομηνίες γέννησης του ίδιου ή συγγενικών προσώπων, κλπ. Ήδη από τις παραπάνω κατηγορίες γνωρίζω κάποια άτομα που θα είχαν χάσει όλους τους λογαριασμούς τους. Στατιστικά αυτοί οι κωδικοί καλύπτουν το 20% των χρηστών.
Αν ο hacker δεν καταφέρει να μαντέψει τον κωδικό, μπορεί να ακολουθήσει τη μέθοδο που λέγεται «brute force attack». Πρόκειται για προγράμματα που απλώς δοκιμάζουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς κωδικούς μέχρι να πετύχουν τον σωστό. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τον αριθμό των χαρακτήρων του κωδικού, από το αν περιέχει μόνο γράμματα ή και αριθμούς, σύμβολα, κεφαλαία και μικρά, καθώς και από την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή που κάνει την επίθεση. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε κάποιες ενδεικτικές τιμές για έναν μέσο υπολογιστή, και υποθέτοντας πως στους κωδικούς χρησιμοποιούνται τυχαίοι χαρακτήρες και όχι πραγματικές λέξεις και φράσεις.
Στατιστικά, ο αριθμός χαρακτήρων που χρησιμοποιεί στους κωδικούς του ο μέσος χρήστης:
Όπως βλέπετε οι αριθμοί και τα σύμβολα παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια ενός κωδικού. Εκεί δηλαδή που για έναν κωδικό 7 χαρακτήρων μόνο με γράμματα θα χρειαζόταν δυόμιση ώρες για να σπάσει, αν αντικαταστήσουμε κάποια γράμματα με αριθμούς και σύμβολα αμέσως ο χρόνος που θα χρειαστεί ανεβαίνει στα δυόμιση χρόνια. Όμως και πάλι όλα αυτά πάνε περίπατο αν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό παντού, αφού αν όπως στην περίπτωση που ανέφερα στην αρχή κάποιο site δεχτεί επίθεση και ο κωδικός μας πέσει στα λάθος χέρια, με τον ίδιο κωδικό μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους μας τους λογαριασμούς.
Βασικοί λοιπόν κανόνες για την ασφάλεια των λογαριασμών μας:
 • Δεν χρησιμοποιούμε παντού τον ίδιο κωδικό. Έχουμε ξεχωριστό κωδικό για κάθε site/login.
 • Χρησιμοποιούμε πολλούς χαρακτήρες με γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, κεφαλαία και μικρά.
 • Δεν χρησιμοποιούμε ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, ομάδες, αριθμό κινητού, πινακίδες αυτοκινήτου, και οτιδήποτε άλλο προβλέψιμο.
 • Αποφεύγουμε σειρές χαρακτήρων όπως τις βλέπουμε στο πληκτρολόγιο (όπως πχ 12345, asdfg, zxcvb).
 • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πραγματικές λέξεις και φράσεις.
 • Χρησιμοποιούμε τη λογική μας, που σημαίνει πως δεν απαντάμε δίνοντας κωδικούς σε spam emails, αποφεύγουμε να κάνουμε login σε προσωπικούς λογαριασμούς από τυχαίους υπολογιστές (internet cafe, κοινόχρηστους υπολογιστές σε σχολές, σε χώρους εργασίας, κλπ), και αν χρειαστεί να κάνουμε login θυμόμαστε πάντοτε να κάνουμε logout φεύγοντας και να σιγουρευτούμε πως ο browser δεν έχει κρατήσει τον κωδικό πρόσβασης.
Τέλος, φροντίζουμε ειδικά για τους λογαριασμούς email να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή κωδικό, ακόμα κι αν δεν λαμβάνουμε σημαντικά μηνύματα. Ο λόγος είναι απλός: Αν καταφέρω να αποκτήσω πρόσβαση στο email σου, θα πάω σε όποιον λογαριασμό σου θέλω και θα πατήσω την επιλογή «Ξεχάσατε τον κωδικό σας;». Ο νέος κωδικός ή το link για reset θα σταλεί στο email σου, και συνεπώς αποκτάω πρόσβαση όπου θέλω.
Προτείνω λοιπόν όσοι ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες αδύναμων κωδικών να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να τους αλλάξετε, να τους οργανώσετε και να τους αποθηκεύσετε. Το ίδιο έκανα κι εγώ πριν λίγες μέρες, αλλάζοντας τον κωδικό μου σε πάνω από 250 sites. Ναι ήταν λίγο επίπονο, αλλά πλέον είμαι πολύ πιο σίγουρος για την ασφάλειά μου. Η μέθοδος που ακολούθησα εγώ είναι αυτή του password generator. Διαφορετικός δηλαδή κωδικός 15 χαρακτήρων με τυχαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα για κάθε λογαριασμό μου ξεχωριστά. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι τους κωδικούς, γι αυτό χρησιμοποιώ password manager. Χρησιμοποιώ το 1Password για MacOS & iPad και το προτείνω σε όλους τους χρήστες OSX και iOS. Για τους χρήστες Windows προτείνω το Roboform, και για Linux το KeePass. Φυσικά κυκλοφορούν πολλοί password managers στο εμπόριο, μπορείτε να δοκιμάσετε και να διαλέξετε όποιον σας βολεύει, αλλά και να ακολουθήσετε την κλασσική μέθοδο σημειωματάριο/τετράδιο. Θα πρότεινα πάντως να αποφύγετε τη χρήση κάποιας cloud υπηρεσίας για διαχείριση κωδικών, αφού υπάρχει επίσης κίνδυνος οι κωδικοί σας να καταλήξουν στα χέρια τρίτων (όπως έγινε πρόσφατα με την περίπτωση του LastPass.com).
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον password manager ή generator, προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιον τρόπο ώστε ο κωδικός να γίνει πιο πολύπλοκος. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε τα «a» με «@», τα όμικρον με μηδέν. Μετατρέψτε σε κεφαλαία μόνο τα πρώτα 12 γράμματα του αλφαβήτου. Προσθέστε κάποια σύμβολα ή αριθμούς που θα επιλέξετε εντελώς τυχαία. Φτιάξτε κωδικούς που δύσκολα μπορεί κάποιος να μαντέψει, και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερους από 8 χαρακτήρες. Σε καμία περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείτε παντού τον ίδιο κωδικό, και δώστε ιδιαίτερη βάση στους κωδικούς από ebanking και τράπεζες, καθώς και στις διευθύνσεις email.

Μη δίνετε το e-mail σας παντού, χρησιμοποιήστε temporary mail.

trashmailΣίγουρα θα έχετε συναντήσει πολλά site τα οποία απαιτούν να γραφτείς, ή να δώσεις ένα e-mail για να δεις το περιεχόμενο, να κάνεις ένα download κλπ. Πολλές φορές δεν θέλουμε καν να γίνουμε μέλος σε κάποια σελίδα, είτε γιατί το μόνο που θέλουμε είναι να δούμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μόνο και δεν έχουμε σκοπό να ξαναμπούμε στη σελίδα, είτε γιατί δεν ξέρουμε καν τι περιέχει το site αφού είναι μόνο για μέλη, και θα προτιμούσαμε να μπούμε, να δούμε το περιεχόμενο, και αν μας αρέσει και το θεωρούμε αξιόπιστο τότε να δώσουμε το e-mail μας. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην γραφόμαστε καθόλου, οπότε δεν αποκτάμε και πρόσβαση στο υλικό που θέλουμε, ή να δίνουμε το e-mail μας απο ‘δω κι απο ‘κει και τελικά το inbox μας να γεμίζει με spam και διαφημιστικά μηνύματα.
Κάτι πολύ βασικό είναι να έχουμε δύο e-mail. Ένα για προσωπική χρήση, που συνδέουμε e-banking, messengers, προσωπικές σελίδες, και γενικώς λογαριασμούς με ευαίσθητα δεδομένα, και ένα δεύτερο που μπορούμε να χρησιμοποιούμε με λιγότερο άγχος για καθημερινή χρήση. Για τις παραπάνω περιπτώσεις όπου δεν θέλουμε να δώσουμε ούτε το «πρόχειρο» mail μας, ούτε να φτιάχνουμε κι άλλα e-mail, υπάρχει η πολύ καλή λύση του temporary mail.
Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες, που μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα τυχαίο mailbox, χωρίς να δώσουμε προσωπικά στοιχεία. Το mailbox αυτό διαρκεί απο μερικά λεπτά εως μερικές μέρες, και ύστερα καταστρέφεται μαζί με τα μηνύματα που περιέχει, οπότε μπορούμε να το δώσουμε όπου γουστάρουμε, να γραφτούμε σε ο,τι site θέλουμε, και αν προσπαθούν να «ψαρέψουν» προσωπικά στοιχεία ή να μας βομβαρδίσουν με spam, άστους να ψάχνονται. Ας δούμε για παράδειγμα μια ελληνική υπηρεσία, το zor.gr:
Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα του zor.gr, μας δίνονται οι επιλογές να δημιουργηθεί ένα τυχαίο e-mail για μας, ή να επιλέξουμε εμείς ένα όνομα.
2
Πατάμε δημιουργία, και μας πηγαίνει στο inbox. Τώρα μπορούμε να δώσουμε το e-mail όπου θέλουμε, να γραφτούμε σε site, ακόμα και να δημιουργήσουμε λογαριασμούς σε social networks. ( :wink: ). Για τα επόμενα 30 λεπτά, μπορούμε να βλέπουμε τα εισερχόμενα mail στο inbox του zor.gr, καθώς και να απαντάμε. Αν θελήσουμε να κρατήσουμε το e-mail για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να πατήσουμε ανανέωση και να ανανεωθεί για άλλα 30 λεπτά.
3
Μερικές ακόμα υπηρεσίες για προσωρινό e-mail:
10 Minute Mail: Το inbox διαρκεί 10 λεπτά, με δυνατότητα ανανέωσης.
Jetable.org: Δυνατότητα επιλογής για διάρκεια μιας ώρας, μιας μέρας, μιας εβδομάδας ή ενός μήνα.
TempEmail.net: Το inbox διαρκεί 14 μέρες.
Και τέλος, για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η διαδικασία, υπάρχουν add-ons για τον Firefox που δημιουργούν αυτόματα προσωρινά e-mails. Ένα που με έχει βολέψει πολύ, είναι το MailCatch.
Με δεξί κλικ σε κάποιο πεδίο μπορούμε να επιλέξουμε «Insert random mail».
5
Και με άλλο ένα δεξί κλικ, μπορούμε να μεταφερθούμε στο inbox που μόλις δημιουργήθηκε.
4
Αποφύγετε λοιπόν να δίνετε τα στοιχεία σας σε site που δεν γνωρίζετε αν είναι αξιόπιστα, και μην αφήνετε το inbox σας να γεμίζει με άχρηστα e-mail χωρίς λόγο. Όλα τα site άλλωστε προσφέρουν account settings, όπου μπορείτε αργότερα αν θελήσετε να παραμείνετε μέλος στη σελίδα να αλλάξετε το e-mail και να δώσετε το πραγματικό σας, ή στην τελική να ξαναγραφτείτε με αληθινά στοιχεία.
Η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και η προσοχή στη δημοσιοποίηση των στοιχείων μας, είναι ο,τι πιο σημαντικό για την ασφαλή περιήγησή μας στο internet.

Γλιτώστε ταλαιπωρία και χρήμα χρησιμοποιώντας e-banking

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το οτι παρ’ όλο που όλες σχεδόν οι τράπεζες προσφέρουν υπηρεσίες e-banking, και παρ’ όλο που σχεδόν όλοι έχουμε πλέον υπολογιστή και πρόσβαση στο internet σπίτι μας, ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει και να στήνεται στις ουρές του δημοσίου για να πληρώσει λογαριασμούς. Δεν νομίζω οτι είναι μαζοχισμός βέβαια, μάλλον περισσότερο είναι άγνοια και φόβος για την τεχνολογία, πράγμα καθόλου παράλογο αν σκεφτεί κανείς πόσο πίσω είναι αυτή η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας και του internet. Δεύτερο πράγμα που θεωρώ παράλογο, είναι οι αγορές στις διπλάσιες τιμές των ελληνικών καταστημάτων, τη στιγμή που οι αγορές μέσω internet απο εξωτερικό και ειδικά απο τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο οικονομικές, και πολλές φορές πιο γρήγορες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις υπηρεσίες που μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει ώστε να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, να πληρώνει λογαριασμούς και να κάνει αγορές μέσω internet με ασφάλεια.
 • e-banking
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Για την ενεργοποίησή της χρειάζεται συνήθως μια φωτοτυπία της ταυτότητας και η συμπλήρωση μιας αίτησης, και φυσικά να έχουμε ήδη κάποιον λογαριασμό ταμιευτηρίου στη συγκεκριμένη τράπεζα. Από τη στιγμή που θα μας δοθεί ο κωδικός πρόσβασης, μπορούμε μέσα απο το site της τράπεζας να διαχειριστούμε τον λογαριασμό μας. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να δούμε ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο του λογαριασμού μας και τις τελευταίες κινήσεις, να μεταφέρουμε λεφτά μεταξύ λογαριασμών, να πληρώσουμε κάποια πιστωτική κάρτα κλπ. Επίσης μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς του δημοσίου, αλλά και πολλών εταιρειών που προσφέρουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, όπως λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, λογαριασμούς internet και ασφαλιστικές εταιρείες. Από θέμα ασφάλειας, είναι το ίδιο ασφαλής τρόπος όσο το ΑΤΜ. Που σημαίνει πως ναι μεν η τράπεζα παρέχει ασφάλεια στις υπηρεσίες της, αλλά θα πρέπει κι εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για απάτες. Φυλάμε τους κωδικούς μας με ασφάλεια, δεν πατάμε ποτέ links σε e-mail που υποτίθεται οτι έχουν σταλεί απο την τράπεζα, και δεν κάνουμε login σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, παρά μόνο στην επίσημη σελίδα της τράπεζας. Προσωπικά το e-banking μου έχει λύσει τα χέρια. Η διαδικασία του να πας στο ΑΤΜ, να βγάλεις λεφτά, να πας στη ΔΕΗ, να περιμένεις στην ουρά, να πληρώσεις τον λογαριασμό, να πας σε άλλο κατάστημα, να πληρώσεις τον λογαριασμό του internet και να γυρίσεις σπίτι, γίνεται μέσω internet μέσα σε 5 λεπτά, χωρίς τρέξιμο και χωρίς αναμονή σε ουρές, και μας μένει χρόνος να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικά πράγματα. Επίσης όσο περισσότερο αξιοποιούμε το internet για τέτοιες διαδικασίες, βοηθάμε λίγο στο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ξεμπλοκάρουν οι ουρές σε κάποιους τομείς του δημοσίου. Ρωτήστε λοιπόν στην τράπεζά σας, ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του e-banking και αξιοποιήστε τες!
 • Προπληρωμένες κάρτες
Μια ιδανική λύση για ηλεκτρονικές αγορές είναι η χρήση μιας προπληρωμένης κάρτας. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα απαιτούν συναλλαγή με πιστωτική ή με PayPal. Πολύς κόσμος που έχει ήδη κάποια κάρτα, δεν εμπιστεύεται να τη χρησιμοποιεί για συναλλαγές μέσω internet, και πολύς κόσμος που δεν έχει πιστωτική δεν είναι διατεθειμένος να βγάλει πιστωτική και να πληρώνει λογαριασμούς για μια κάρτα που θα τη χρησιμοποιήσει μια φορά το δίμηνο για κάποια αγορά. Οι περισσότερες τράπεζες λοιπόν δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας, για τις οποίες δεν πληρώνουμε λογαριασμό, και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για συναλλαγές μέσω internet, αφού αν δεν βάλουμε μέσα κάποιο ποσό, ακόμα και σε περίπτωση κλοπής δεν υπάρχει τίποτα να μας κλέψουν. Αν θέλουμε για παράδειγμα να αγοράσουμε ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, πηγαίνουμε στο ΑΤΜ και φορτώνουμε στην κάρτα 100 ευρώ. Στη συνέχεια κάνουμε την αγορά, και η κάρτα είναι και πάλι άδεια μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και θα φορτώσουμε πάλι κάποιο ποσό. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε συναλλαγή χωρίς να έχουμε βάλει λεφτά στην κάρτα (είτε εμείς είτε κάποιος τρίτος που θα πέσει στα χέρια του η κάρτα), η συναλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού δεν επαρκεί το υπόλοιπο. Η χρέωση στην τράπεζα συνήθως είναι κάποιο μικρό ποσό για κάθε κατάθεση που κάνουμε, πχ κάθε φορά που βάζεις λεφτά στην κάρτα χρεώνεσαι 1 ευρώ. Τρίχες δηλαδή, αν σκεφτείς οτι για να αγοράσεις ένα προϊόν που κοστίζει 350 ευρώ, για να το αγοράσεις με την κάρτα θα σου κοστίζει 351 ευρώ. Αν πάλι φορτώσεις μία φορά στην κάρτα κάποιο ποσό για να το ξοδεύεις λίγο λίγο, δεν θα χρεωθείς τίποτα μέχρι την επόμενη φορά που θα θες να ξαναφορτώσεις λεφτά. Η έκδοση της κάρτας είναι επίσης πολύ εύκολη, κοστίζει ελάχιστα ευρώ (5 ευρώ είχα πληρώσει πριν μερικά χρόνια) και χρειάζεται μόνο κάποια βασικά χαρτιά (όπως φωτοτυπία της ταυτότητας κλπ) και λίγες μέρες αναμονή για να την παραλάβουμε. Από ‘κει και πέρα μας λύνει τα χέρια, αφού μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε αγορές μέσω internet απο εξωτερικό, συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες αγόρασα ένα ζευγάρι ηχεία τα οποία στην ελληνική αντιπροσωπεία κοστίζουν 1.200 ευρώ. Τα παρήγγειλα μέσω internet απο Γερμανία, και σε 5 μέρες ήρθαν στην πόρτα μου με 600 ευρώ. Νομίζω λοιπόν πως όταν κανείς γλιτώνει 600 ευρώ, είναι ένας καλός λόγος να ψάξουμε λίγο το θέμα των συναλλαγών μέσω internet και τις αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα ευρωπαϊκών χωρών.
 • Pay Pal
Ένας ακόμα ασφαλής τρόπος ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι το PayPal. Πρόκειται για μια υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χρήση πιστωτικής κάρτας μέσω internet. Με την υπηρεσία αυτή φτιάχνουμε ένα προφίλ και καταχωρούμε τις κάρτες με τις οποίες θέλουμε να κάνουμε αγορές. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μέσω του PayPal, ώστε να μη χρειάζεται καν να δίνουμε τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας σε τρίτους. Θα συναντήσετε πολύ συχνά το σηματάκι του PayPal σε ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και σε site με donation. Κλικάροντας το εικονίδιο, ή επιλέγοντας σε μια αγορά να γίνει η συναλλαγή μέσω PayPal, μεταφερόμαστε στην σελίδα του PayPal και πραγματοποιώντας την συναλλαγή η υπηρεσία μεταφέρει τα λεφτά απο τον λογαριασμό του πελάτη στον λογαριασμό του πωλητή, χωρίς να βλέπει ο ένας τα στοιχεία λογαριασμών και καρτών του άλλου. Το PayPal χρησιμοποιείται ευρέως στις συναλλαγές μέσω internet εδώ και πολύ καιρό, και είναι αξιόπιστο.
Για αγορές μέσω internet υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το e-bay και άλλα site με online δημοπρασίες, όπως επίσης και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν παραγγελίες για χώρες εκτός Ευρώπης χωρίς να πληρώνουμε τελωνείο. Δεν θα μπω όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες αφού δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα και δεν θέλω να παραλείψω πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών. Το internet όμως είναι γεμάτο απο πληροφορίες και οδηγίες για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο.
Περιττό να πούμε πως η έρευνα αγοράς σε ηλεκτρονικά καταστήματα όλης της Ευρώπης προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα, καθώς και πολύ καλύτερες τιμές και προσφορές. Ενημερωθείτε λοιπόν για τις δυνατότητες που προσφέρει το e-banking και οι αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα, και γλιτώστε χρόνο, ταλαιπωρία, και χρήμα.

13 sites και web apps που αξίζουν μια θέση στα bookmarks σας

Πρόσφατα διάβαζα ένα post στο Webz.gr σχετικά με την τάση που επικρατεί τελευταία στα διάφορα online εργαλεία να επικεντρώνονται σε ένα μόνο σκοπό, χωρίς πολλές extra λειτουργίες και social networking. Είναι κάτι που το παρατηρώ κι εγώ, και μου αρέσει πολύ. Έχουμε γεμίσει site που ενσωματώνουν ένα σωρό διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες, με αποτέλεσμα πρώτον να είναι μπλέξιμο για τους χρήστες που ψάχνουν απλώς ένα εργαλείο που να εξυπηρετεί τον σκοπό τους, και δεύτερον τις περισσότερες φορές να μην είναι αποτελεσματικά. Γι αυτό τον τελευταίο καιρό εμπλουτίζω τα bookmarks μου με site που είναι λειτουργικά, όμορφα, επικεντρωμένα σε μία λειτουργία, και όσο πιο minimal γίνεται, και αποφάσισα να γράψω αυτό το post για να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις. Πρώτα όμως θέλω να κάνω μια λίστα με τα δικά μου αγαπημένα site, για να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνω, αλλά και για να βρείτε κι εσείς κάποια site που αξίζουν μια θέση στα bookmarks σας σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κάποιο από αυτά.

Minimal Google homepage (go.infinise.com και go.frenchlabs.net)
Ο καλύτερος τρόπος να αρχίσω τη λίστα, είναι η αρχική μου σελίδα στον Firefox. Για αρκετό καιρό χρησιμοποιούσα την αρχική του iGoogle, με διάφορα widgets και themes. Μπούχτισα όμως, και είπα να βρω κάτι πιο απλό. Η συγκεκριμένη είναι η καλύτερη λύση που βρήκα. Είναι απλώς μια minimal εκδοχή του Google search, και περνώντας το mouse πάνω από το λογότυπο του Google, εμφανίζονται οι δυνατότητες αναζήτησης σε Wikipedia, YouTube και Twitter. Απλό και λειτουργικό.

Dropbox (www.dropbox.com)
Η διάσημη πλέον υπηρεσία συγχρονισμού και διαμοιρασμού αρχείων. Με διαφορά το αγαπημένο μου εργαλείο, αν και δεν χρησιμοποιώ τόσο το web interface όσο τον client. Δεν χρειάζεται να πω λεπτομέρειες, έχω γράψει παλιότερα ένα αναλυτικότερο post που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

AirDropper (airdropper.com)
Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν Dropbox (ξέρω, ούτε κι εγώ τους καταλαβαίνω). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανεβάσουν αρχεία στο δικό μας Dropbox. Το AirDropper μας επιτρέπει να στείλουμε ένα mail στο οποίο ζητάμε από τον παραλήπτη να ακολουθήσει το link για να μας στείλει τα αρχεία που θέλουμε. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί, ο παραλήπτης μπορεί απλώς με drag ‘n’ drop να ρίξει τα αρχεία, και το AirDropper αναλαμβάνει να τα κάνει upload, να τα τοποθετήσει στο Dropbox μας, και να μας ενημερώσει με mail για την ολοκλήρωση της αποστολής. Προσοχή πάντως με τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, θα πρότεινα να μην εμπιστεύεστε εύκολα οποιαδήποτε υπηρεσία για την μεταφορά και αποθήκευσή τους.

StumbleUpon (stumbleupon.com)
Το StumbleUpon είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μου site, και πολύ εθιστικό μάλιστα. Η λειτουργία του είναι απλή: Κάνουμε ένα προφίλ, και επιλέγουμε τι μας ενδιαφέρει να βλέπουμε στο internet, μέσα από μια μεγάλη λίστα όπως μουσική, blues, ταινίες τρόμου, άρθρα για την υγεία, μπάσκετ, αστεία βίντεο, black humor, τεχνολογία, επιστήμη, και πάρα πολλά άλλα. Αφού επιλέξουμε τις κατηγορίες που θέλουμε, το μόνο που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε το κουμπάκι «Stumble» και εμφανίζεται μια τυχαία σελίδα σχετική με τα ενδιαφέροντά μας. Ακούγεται απλό αλλά το ξαναλέω, είναι πολύ εθιστικό! Έχω ξενυχτήσει πολλές φορές λέγοντας για ώρες «άντε, άλλο ένα Stumble και το κλείνω».

Last.fm (last.fm)
Ο αγαπημένος μου τρόπος να ανακαλύπτω μουσική. Πρόκειται για ένα μουσικό social network, με τεράστια βάση δεδομένων όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε καλλιτέχνες, να δούμε πληροφορίες, δισκογραφία, να ακούσουμε κομμάτια και να δούμε βίντεο, να μάθουμε για νέες κυκλοφορίες και συναυλίες κλπ. Ένα χαρακτηριστικό που μου αρέσει πολύ, είναι πως καταχωρώντας τα τραγούδια που μας αρέσουν, το Last.fm μας προτείνει παρόμοιους καλλιτέχνες. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα του Last.fm radio, στο οποίο δίνοντας έναν καλλιτέχνη, είδος μουσικής ή τραγούδι, λειτουργεί σαν ραδιόφωνο παίζοντας συνεχώς παρόμοια μουσική στο στυλ που επιλέξαμε. Αναλόγως με το τι ακούμε περισσότερο, καταχωρείται στο library μας και βοηθάει την υπηρεσία να μας προτείνει ακόμα πιο σχετική μουσική στα είδη που μας αρέσουν. Η λειτουργία του ραδιοφώνου υποστηρίζεται σε συγκεκριμένες χώρες, και στην Ελλάδα έχουμε μόνο δυνατότητα δοκιμής για 30 τραγούδια. Όμως αν κάποιος το ψάξει λίγο, υπάρχει και έμμεσος τρόπος (*Γκούχου!* *Γκούχου!* *proxy* *Γκούχου!*) να χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο, κάνοντας το site να βλέπει ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα. Απλό δεν το λες το site, είναι όμως πολύ χρήσιμο και νομίζω πως αξίζει μια θέση στο σημερινό post.
Is it going to rain? (goingtorain.com)
Ένα εναλλακτικό, minimal site για πρόγνωση του καιρού. Δεν προσφέρει αναλυτικό δελτίο, αλλά απαντάει απλώς στην ερώτηση: «Θα βρέξει;» με ένα «Ναι, όχι, μπορεί», και αναφέρει την μέγιστη θερμοκρασία που προβλέπεται να έχουμε σήμερα στην πόλη που βρισκόμαστε.

Bookmarks 2 (bookmarks2.com)
Ένα ακόμα απλό site, στη λογική του Delicious αλλά χωρίς το social κομμάτι. Μας επιτρέπει να καταχωρούμε και να διαχειριζόμαστε bookmarks, να τα ταξινομούμε χρησιμοποιώντας tags, και να κάνουμε αναζήτηση. Για τους χρήστες του Delicious προσφέρει import των bookmarks που έχουν ήδη, ώστε να γίνει ακόμα ευκολότερη η μετάβαση. Εναλλακτικά υπάρχει και το historio.us, στο ίδιο στυλ αλλά με λίγο διαφορετική λογική (λειτουργεί σαν μηχανή αναζήτησης μόνο για τις σελίδες τις οποίες έχουμε κάνει bookmark).

Evernote (www.evernote.com)
Πρόκειται για μια υπηρεσία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε σημειώσεις, links, εικόνες, και να συγχρονίζουμε όλα αυτά τα δεδομένα με άλλους υπολογιστές και φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Κάτι σαν online σημειωματάριο, με πολλές όμως δυνατότητες και clients για όλες τις πλατφόρμες. Προσωπικά δεν χρειάζομαι συγχρονισμό με πολλές συσκευές, οπότε χρησιμοποιώ κυρίως το Things (desktop application). Αλλά για κάποιον που θέλει ένα online εργαλείο γι αυτή τη δουλειά, το Evernote είναι η καλύτερη λύση. Εναλλακτικά υπάρχει και το Zootool που είναι ένα πολύ προσεγμένο και καλοσχεδιασμένο web tool για αποθήκευση σημειώσεων και πολυμέσων, όπως και το SpringPad που διαθέτει περισσότερες λειτουργίες task manager. Ενδιαφέρον επίσης είναι και το TeuxDeux, μια online εφαρμογή «To do» που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους θέλουν να έχουν το πρόγραμμά τους online για να μην συγχρονίζουν ημερολόγια ανάμεσα σε διαφορετικούς υπολογιστές.

Bitly (bit.ly)
Ένας από τους πιο διαδεδομένους πλέον link shorteners. Απλώς παίρνει ένα μεγάλο link που έχουμε, και το μετατρέπει σε σύντομο. Το προτιμώ γιατί με βολεύει πολύ το sidebar που εμφανίζεται πατώντας το bookmark του bit.ly, καθώς και τα στατιστικά που προσφέρει. Για όσους θέλουν κάτι πιο απλό, υπάρχει το goo.gl της Google, καθώς και πολλά άλλα.

10 Minute Mail (10minutemail.com)
Το συγκεκριμένο site το είχα αναφέρει σε παλιότερο postΕΔΩ. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί μια τυχαία διεύθυνση e-mail που διαρκεί δέκα λεπτά. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, να κάνουμε εγγραφή σε κάποιο site, να δούμε τα εισερχόμενα μέσα από τη σελίδα του 10 Minute Mail, και σε δέκα λεπτά η θυρίδα καταστρέφεται εκτός αν ζητήσουμε παράταση για άλλα δέκα λεπτά. Απλό και χρήσιμο.

Unhearit (unhearit.com)
Όλοι εκνευριζόμαστε όταν κολλάει στο κεφάλι μας ένα σπαστικό τραγούδι, και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να το τραγουδάμε ή να το σκεφτόμαστε. Από αυτή την ταλαιπωρία έρχεται να μας απαλλάξει το Unhearit. Δυστυχώς όμως ο μόνος τρόπος να ξεκολλήσεις ένα τραγούδι από το κεφάλι σου, είναι να σου κολλήσει ένα άλλο! Έτσι λοιπόν στο Unhearit θα ακούσετε κάθε φορά ένα τυχαίο κομμάτι που θεωρείται «κολληματικό», με την ελπίδα να βγάλετε από το κεφάλι σας αυτή τη σπαστική μελωδία που σας έχει κολλήσει…
Και τέλος δύο χρήσιμα site κυρίως για web designers και σχεδιαστές:
Lorem Ipscream (loremipscream.com)
Για όσους δεν γνωρίζουν τα «Lorem Ipsum», είναι απλώς… ασυναρτησίες. Κείμενα και παράγραφοι με λέξεις που δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους και δεν βγάζουν κανένα νόημα. Είναι όμως πολύ χρήσιμα σε web designers αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν δοκιμές, γεμίζοντας ένα έγγραφο πχ με τυχαίες λέξεις για να δουν πως θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα από άποψη εμφάνισης, ή για να τεστάρουν την εμφάνιση μιας σελίδας ή ενός template και να δουν πως θα φαίνεται όταν θα μπει από πάνω το κείμενο. Υπάρχουν αρκετά lorem ipsum generators, αλλά στη συγκεκριμένη σελίδα μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από μερικά στυλ, όπως απλό κείμενο, στοιχεία επικοινωνίας, συμπλήρωση φόρμας κλπ.
Kuler (kuler.adobe.com)
Ένα πολύ χρήσιμο site για web designers, illustrators, σχεδιαστές, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να πάρει ιδέες για συνδυασμούς χρωμάτων. Μπορείτε φυσικά να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τους δικούς σας συνδυασμούς και να αποθηκεύετε στο προφίλ σας τις αγαπημένες σας παλέτες.

Εύκολος διαμοιρασμός του desktop μέσω του join.me

Όσοι ασχολείστε λίγο παραπάνω με υπολογιστές, θα έχετε συχνά να κάνετε με φίλους, γονείς και γνωστούς που ζητάνε τη βοήθειά σας για εκείνη τη συντόμευση του Firefox που εξαφανίστηκε από το desktop και τώρα θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση από την αρχή γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανοίξει το πρόγραμμα, και «να δεις που θα φταίει εκείνο το φλασάκι που έβαλε η αδερφή σου, θα είχε μέσα ιούς», και τα σχετικά. Τις περισσότερες φορές κάνω αυτού του είδους τις συζητήσεις μέσω τηλεφώνου, ή στην καλύτερη μέσω Skype, και η πιο αποτελεσματική λύση είναι πάντα να βλέπω την οθόνη του συνομιλητή, και ακόμα καλύτερα να μπορώ να χειριστώ το mouse. Παλιότερα φρόντιζα να υπάρχει εγκατεστημένο στα PC που με απασχολούν συχνά κάποιο πρόγραμμα όπως το CrossLoop ή το RealVNC ώστε όταν χρειαστεί να μπορεί ο χρήστης να μου δώσει εύκολα απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή του. Το πρόβλημα όμως με αυτές τις εφαρμογές όπως και με το Skype είναι πως μπορεί να μην είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή, να μην ξέρει ο χρήστης να το εγκαταστήσει ή να το ρυθμίσει, να χρειάζεται κάποιο update σε συμβατή έκδοση, και εν τέλει να φάμε τη μισή ώρα προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε το screen sharing.
Έτσι έψαξα για μια ακόμα πιο εύκολη λύση, και με την πρώτη αναζήτηση στο Google βρήκα το join.me. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεται κάποιο download, δεν χρειάζεται εγκατάσταση, δεν χρειάζεται δημιουργία λογαριασμού, δεν χρειάζεται πολύπλοκες ρυθμίσεις και επιλογές. Αρκεί ο χρήστης να πάει στο http://join.me και να πατήσει το μεγάλο κουμπί που λέει «Share». Μόλις συνδεθεί, μπορεί να μας δώσει τον κωδικό που θα εμφανιστεί για να τον χρησιμοποιήσουμε στο αντίστοιχο πεδίο «Join» και να δούμε το desktop του, καθώς επίσης και να χειριστούμε το mouse και κάποιες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιό του. Τόσο απλά. Για τους πιο απαιτητικούς (για τους πολύ απαιτητικούς θα έλεγα) υπάρχει και το join.me pro που είναι επί πληρωμή και προσφέρει κάποιες πιο εξειδικευμένες δυνατότητες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα μικρό demo:
Εκτός όμως από τα πολλά πλεονεκτήματα του join.me, έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: Δεν είναι συμβατό με Linux. Είναι όμως συμβατό με Mac OS, Windows, καθώς και για iOS και Android μέσω δωρεάν εφαρμογής. Το join.me είναι από τα web apps που μου αρέσουν: απλό, λειτουργικό, και πολύ χρήσιμο. Σίγουρα κερδίζει μια θέση στα bookmarks μου και θα είναι το πρώτο εργαλείο που θα ανοίγω από ‘δω και στο εξής όταν χρειάζεται να αναλάβω τον ρόλο της «απομακρυσμένης τεχνικής υποστήριξης».
Extra ξεκάρφωτη πληροφορία: Ανακαλύπτω συνεχώς πολλά χρήσιμα web apps, και γενικώς αξιόλογα site και υπηρεσίες. Σκέφτομαι να παρουσιάζω πιο συχνά στο Συρτάρι τα καλύτερα από αυτά, και ίσως στο μέλλον (όταν δεν θα βαριέμαι) να δημιουργήσω μια ξεχωριστή κατηγορία στο κεντρικό μενού γι αυτόν τον σκοπό, όπου θα συγκεντρώσω post με προτάσεις όπως το Dropbox, τοWMSIWT, το Muspy, το five.sentenc.es και άλλα post σε αυτό το στυλ όπως και το σημερινό.

Πως να αποκτήσεις πρόσβαση σε ξένα προφίλ (Facebook, Twitter, Gmail κ.ά.)

Στο internet μπορεί κανείς να βρει αμέτρητους οδηγούς για το πως να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς τρίτων, να σπάσει κωδικούς ασύρματων δικτύων, να παρακάμψει δικλείδες ασφαλείας και ό,τι άλλο μπορεί να θελήσει. Κάποτε αυτές τις μεθόδους τις γνώριζαν μόνο οι χάκερς, και απαιτούσαν αρκετές γνώσεις. Σήμερα όμως υπάρχουν εργαλεία και εφαρμογές που μπορεί να τα χειριστεί ο μέσος χρήστης και μπορούν να κάνουν αρκετές «βρωμοδουλειές» σχεδόν αυτόματα. Μία από αυτές είναι το να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε ξένους λογαριασμούς.
Συνήθως πριν παρουσιάσει κάποιος τέτοιου είδους μεθόδους, αφιερώνει δυο σειρές στο να γράψει ότι «δεν φέρω καμία ευθύνη, το άρθρο είναι απλώς ενημερωτικό, μη το δοκιμάσετε παρά μόνο στον δικό σας λογαριασμό» κλπ. Η δική μου άποψη είναι πως αν δεν γνωρίζεις πως λειτουργούν κάποια πράγματα, δεν μπορείς και να προφυλαχτείς από αυτά. Το ότι δεν φέρω ευθύνη για το πως θα χρησιμοποιήσει ο καθένας ένα τέτοιο εργαλείο είναι αυτονόητο. Τώρα για το αν θα το χρησιμοποιήσετε ή όχι, δικό σας θέμα. Μην κλέψετε όμως προσωπικά δεδομένα, μην εκθέσετε ανθρώπους και μη δημιουργήσετε πρόβλημα σε άλλους χωρίς λόγο γιατί θα είστε μαλάκες. Αν το χρησιμοποιήσετε σε λογαριασμούς τρίτων, κάντε το για να ενημερώσετε τους χρήστες για τα κενά ασφαλείας και να τους βοηθήσετε να προφυλάσσονται στο μέλλον από παρόμοιες επιθέσεις.
Αυτά με τον πρόλογο, πάμε στο ψητό. Στο παρελθόν είχα κάνει κάποιες δοκιμές με το Firesheep. Πρόκειται για ένα addon του Firefox που παρακολουθεί όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί στο ίδιο δίκτυο Wifi με ‘μας, και ψαρεύει logins από διάφορα γνωστά site. Αυτό περιλαμβάνει Facebook, Twitter, Google account, Flickr, bit.ly, Amazon κ.ά. Το plugin προσθέτει απλώς ένα sidebar στον Firefox. Αν οποιοσδήποτε χρήστης συνδεθεί σε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες, εμφανίζεται στο sidebar το προφίλ του και κάνοντας κλικ πάνω του αποκτάμε πρόσβαση στον λογαριασμό του.
Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η ευκολία χρήσης του Firesheep. Είναι πράγματι τόσο απλό όσο ακούγεται: Έβαλα το addon, άνοιξα το sidebar, και άρχισαν να εμφανίζονται τα προφίλ στα οποία έκανα login από άλλες συσκευές.
Σήμερα είδα στο Madforthech μια εφαρμογή για Android που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά και λέγεται FaceNiff. Η μόνο διαφορά είναι ότι δεν χρειάζεται καν να πάρω μαζί μου το laptop, αρκεί ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό φυσικά κάνει ακόμα πιο εύκολη την διαδικασία αφού μπορώ να ενεργοποιήσω στο κινητό μου την εφαρμογή, να πάω για καφέ σε κεντρικό σημείο με ανοιχτό Wifi, και να γυρίσω σπίτι μου έχοντας πρόσβαση σε δεκάδες προφίλ ανυποψίαστων χρηστών. Ούτε χακεριές ούτε τίποτα, πίνεις απλώς το φραπεδάκι σου και το κινητό κάνει αυτόματα όλη τη διαδικασία. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως το κινητό πρέπει να είναι rooted, κάτι που δεν κάνουν όλοι οι χρήστες Android. Κατά τ’ άλλα η διαδικασία είναι η ίδια, ανοίγεις την εφαρμογή και την αφήνεις να ψαρεύει. Όποιος είναι συνδεδεμένος στο ίδιο Wifi και κάνει login σε κάποια από τις γνωστές υπηρεσίες, εμφανίζεται το προφίλ του στη λίστα. Κάνοντας κλικ στο προφίλ του, ανοίγει ο browser και έχουμε κανονικά πρόσβαση στον λογαριασμό του.
Πως μπορούμε να προστατέψουμε τους λογαριασμούς μας;
Όπως παρατηρήσατε κοινό στοιχείο και στις δύο εφαρμογές είναι το δίκτυο Wifi. Καθόλου τυχαίο, αφού δεν φημίζεται για την ασφάλειά του. Γι αυτό η πιο αποτελεσματική λύση αν θες να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδομένα είναι να μην κάνεις login σε προσωπικά sites όταν είσαι συνδεδεμένος σε δημόσια δίκτυα Wifi. Αν σου είναι τόσο απαραίτητο να τσεκάρεις τα email και τα social networks σου όπου κι αν βρίσκεσαι, βάλε στο κινητό σου ένα φθηνό πρόγραμμα mobile internet να μη χρειάζεται να ψάχνεις και ανοιχτό Wifi.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιείς την επιλογή ασφαλούς σύνδεσης https στα προφίλ σου (όταν υπάρχει). Στις δοκιμές που έκανα, έχοντας ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη επιλογή καμία από τις δύο εφαρμογές δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς μου. Χωρίς την επιλογή https όμως ήταν θέμα δευτερολέπτων. Στο Facebook θα βρείτε την επιλογή στις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού, και στο Twitter στις ρυθμίσεις λογαριασμού.

Τέλος, ρίξτε μια ματιά σε ένα παλιότερο post σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης και την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, η τεχνολογία είναι πλέον σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και καλώς ή κακώς θα πρέπει εφ’ όσον χρησιμοποιούμε το internet να γνωρίζουμε και κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ενημερωθείτε, προστατέψτε τα δεδομένα σας, και δείξτε στους γνωστούς σας που δεν τα πάνε τόσο καλά με την τεχνολογία τα βασικά περί ασφάλειας.
http://www.syrtari.gr/

Κάνε retweet/like, πρήξε τις επαφές σου, και μπες κι εσύ στην κλήρωση για μια πλαστική μαλακία

Τελευταία παρατηρώ όλο και περισσότερο ένα φαινόμενο στα κοινωνικά δίκτυα που έχει αρχίσει να μου τη δίνει στα νεύρα. Όσοι έχετε διαβάσει παλιότερα post μου εδώ αλλά και στο Stupidity, θα ξέρετε πως απεχθάνομαι τις διαφημίσεις. Για την τηλεόραση την έχω βρει τη λύση: δεν βλέπω τηλεόραση. Και για το internet, φυσικά χρησιμοποιώ plugins για να μπλοκάρω οποιαδήποτε διαφήμιση ή banner μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη μου.
Τελευταία όμως γίνονται όλο και περισσότερες οι εταιρείες και τα sites που χρησιμοποιούν την προσέγγιση του viral marketing για να διαφημιστούν, ή όπως το λέω εγώ «social spam» αφού περί αυτού πρόκειται. Και εννοώ τα tweets και τα status updates που βλέπουμε όλοι από επαφές μας, τους στυλ «Θέλω κι εγώ να κερδίσω ένα iPad που χαρίζει το τάδε κωλο-site! #o,ti_na’nai_diagwnismos». Καταλαβαίνω πως αυτή η τακτική είναι εξαιρετικά κερδοφόρα για μια εταιρεία. Αντί να πληρώσει για μια διαφημιστική καμπάνια, θα χαρίσει απλώς μια συσκευή ή ένα οποιοδήποτε δώρο σε κάποιον που θα χρησιμοποιήσει το Facebook ή το Twitter για να μπει στην κλήρωση. Υποθέτοντας πως ο κάθε χρήστης έχει τουλάχιστον 100 επαφές, η εταιρεία μέσα σε λίγες μέρες θα διαφημιστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες μέσω των social networks χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Από την άλλη, η προοπτική γρήγορου και εύκολου κέρδους είναι πολύ δελεαστική για τους χρήστες, και μια πιθανότητα 0,1% να κερδίσουν έναν διαγωνισμό είναι αρκετή για να βομβαρδίσουν τις επαφές τους με spam. Και υπάρχουν και οι ακόμα πιο ενοχλητικοί χρήστες, που ό,τι διαγωνισμός βρεθεί μπροστά τους τον πατάνε, γεμίζοντας κάθε τόσο τα κοινωνικά τους δίκτυα με διαφημίσεις. Και γι αυτούς όμως υπάρχει λύση: delete.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, για ποιο λόγο έφτιαξες προφίλ σε ένα social network. Για να δημοσιεύεις posts που θα ενδιαφέρουν τις επαφές και τους φίλους σου, ή για να δημοσιεύεις spam; Αν έφτιαξες προφίλ για τον πρώτο λόγο, σεβάσου όλους αυτούς που σε έχουν προσθέσει στο timeline τους και διαβάζουν καθημερινά ο,τι γράφεις, προσπαθώντας να ανεβάζεις χρήσιμο και ενδιαφέρον υλικό. Αν έφτιαξες προφίλ για τον δεύτερο λόγο, μην παρεξηγηθείς αν αρχίσουν να σε διαγράφουν οι επαφές σου. Θέλεις να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς και κληρώσεις; Πολύ ωραία, κάντο! Δημιούργησε όμως ένα δεύτερο προφίλ μόνο γι αυτόν τον σκοπό και χρησιμοποίησέ το για να μπαίνεις σε όσες κληρώσεις θες, γέμισέ το με spam, πέτα διαφημίσεις… νόκ γιορσέλφ άουτ. Μην ανεβάζεις όμως κάθε τρεις και λίγο διαφημιστικά updates και tweets στο προσωπικό σου προφίλ, καταντάει πολύ ενοχλητικό για όσους σε πρόσθεσαν στις επαφές τους.

όλα αυτά από το http://www.syrtari.gr/ ο τύπος ειναι απίθανος επισκεφτείτε τον!! 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΙΩΝ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ,ΟΠΩΣ,ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΑΣ,ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ,ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ,ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ,ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΚΛΠ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ INTERNET ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ..ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (APPLICATIONS).ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ.ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ....ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗ ΠΑΤΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ,ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ INTERNET ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΗΡΘΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ,ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΒΛΑΒΕΣ ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΝΑ "ΑΘΩΟ" ΠΑΙΧΝΙΔΙ ή ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ "ΑΘΩΑ" ΕΙΝΑΙ..

ΙΟΣ (VIRUS)=ΟΙ ΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤOΝ ΕΛΕΓΧΟ ή ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ή ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ Η/Υ..ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΑΠΟ ΙΟΥΣ,ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙΤΕ.ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 45€.ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ :KASPERSKY - E-SET SMART SECURITY - AVG - AVIRA - TREND MICRO - MCAFFE - NORTON ANTIVIRUS.ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ NORTON ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ "ΒΑΡΥΣ" ΣΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ FREE ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

ANTIVIRUS=ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΛΕΞΗ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΙΟΥΣ.ΟΙ ΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ "ΠΟΛΕΜΑΕΙ" - "ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ" ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Η/Υ ΣΑΣ...ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ...

ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ=ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ SITES ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Π.Χ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - ΦΩΤΟ -PORN - CHAT - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΛΠ.

MALWARE=ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΚΩΔΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ANTIVIRUS ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ.

SPYWARE=ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ..ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΛΕΑΡ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΥΠΟΚΛΕΠΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΑ MALWARE ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

ANTIMALWARE=OΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ (MALWARE) ...ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ MALWAREBYTES ANTI-MALWARE ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΟΣ ΕΔΩ=http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html


MALWAREBYTES ANTI-MALWARE
ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ=ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΠΑΤΑΤΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ.ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΝΟΥ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΑΡΩΣΗ.ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΤΟ "ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΡΩΣΗ".ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΕΝΑΡΞΗ ΣΑΡΩΣΗΣ.ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ.ΠΑΤΗΣΤΕ Χ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ.ΑΝ ΒΡΕΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΛΕΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ.ΤΟ ΠΑΤΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ.ΤΟ ΠΑΤΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ PC ΑΜΕΣΑ.ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ.ΠΑΤΗΣΤΕ ΝΑΙ ΚΑΙ VOILA!!!...ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ...ΑΥΤΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΡΩΣΗ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ "ΚΑΘΑΡΟΙ"

ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ=ΤΡΟΠΟΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟFACEBOOK,YAHOO KAI TO HOTMAIL ΤΟΥ MSN MESSENGER...ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΘΩΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ-ΘΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Π.Χ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ EMOTICONS ή ΜΕΣΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ..Π.Χ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ...ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΟΤΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΕΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΣΑΣ.ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΜΙΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ DELETE ή ΑΠΛΑ ΠΑΤΗΣΤΕ Χ ΝΑ ΤΗ ΚΛΕΙΣΕΤΕ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ,ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ FACEBOOK ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ DELETE (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΟΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ-->> ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ANTIVIRUS ΣΤΟ PC ΚΑΙ 2 ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ MALWARE.ΑΠΟ 1 ΚΑΙ 1.Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ PC.! ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΝ ΙΟ..!!!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ---->>>>

http://www.allfacebook.com/warning-dont-click-naked-and-funny-posts-2011-03

ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ TOY FACEBOOK.ΑΝ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ 6 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ 1 ΑΠΟ ΤΙΣ 6.ΚΑΙ ΟΙ 6 ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ VIAGRA ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ SEXY  ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

http://www.allfacebook.com/alert-facebook-chat-hijackings-continue-to-spread-2011-03

ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΛΑΤΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ 3 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΕ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΕΡΙ.ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΣΕ MALWARE ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ...ΛΕΕΙ Π.Χ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΥΝ:

“Hey, check out this girl, lol, she must be out of her mind for making that video!” ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ http:bit.ly/fc1ΑmΒ...ΑΝ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Congood.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ή ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ ή ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ.ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ SCAN ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΟΤΙ ΒΡΕΙ.ΜΗ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΤΕ.ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

abuse@facebook.com

ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ SITE ΑΥΤΟ-->>>http://www.facecrooks.com/blog/internet-safety-a-privacy/item/1169-viral-and-malicious-scams-spreading-via-facebook-chat

ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ή ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.!!!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΑΣ ΜΕΡΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ή ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ (NEW MESSAGES) ΠΑΤΗΣΤΕ ΟΚ.ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ FACEBOOK ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ.ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ MAIL ΤΟΥ FACEBOOK.ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΑΠΛΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ @facebook.com